Kezdőlap
Kölcsönzés
Szerviz
Események
Akciók
Képgaléria
Hírek
Síutak
Praktikus
Kapcsolat
Jó tanácsok
Síszaküzlet
 

  üzletünk    
 
           
   
Sícipő választás

 

Hasznos jó tanácsok sífelszerelés vásárláskor.

Kezdjük az egyik legfontosabb sífelszereléssel, a cipővel.

Első sícipő vásárlásakor mire kell oda figyeljünk? A cipő gyártók rendkívül sokféle cipővel állnak a vásárlók rendelkezésére. Ebben a hatalmas választékban elég nehéz hozzáértés nélkül eligazodni. Figyelemmel kell lenni a láb formájára, nagyságára, a talp szélességére, valamint a testsúlyra és a sí tudásra. Ma már elvárható egy sícipőtől hogy a vásárláskor rámelegíthető legyen a lábra. Ez speciális géppel kevesebb, mint fél óra alatt elvégezhető és a megfelelő technológiával gyártott sícipő betétje ebben a fél órában ráformálható a láb egyedi anatómiai felépítésére. Lábunk sajátosságai, bokák, apró bütykök, stb.. szinte mindenkinél máshol helyezkednek el. Ezért jól felszerelt szaküzletben ez a formázás könnyen elvégezhető, melynek eredménye, hogy kényelmes gondtalan síelést biztosít a jól kiválasztott és beállított sícipő.

Szaküzletekben vannak olyan mérőeszközök, melyekkel megállapítható a talp hosszúsága, a talp szélessége, szakszerű eladásnál ezeknek a felmérése az eladó dolga. Fontos a helyes méret, a sícipőnek nem szabad sem nagynak sem kicsinek lennie. A nagy cipőben, ahol holtjáték lehet a nagyság miatt balesethelyzetek alakulhatnak ki, természetesen hozzáértés hiányában egy 42-es láb roppant kényelmesen érzi magát egy 45-es cipőben de ezzel a választással nem lehet korrektül síelni. A másik véglet a túl szoros, kicsi sícipő. Ebben az esetben, ha az előbbi példánál maradva 42-es lábra  felhúzunk egy 41,5 sícipőt, alaposan becsatoljuk, elszorítja a vérkeringést és fázni fog a lábunk, ezen túlmenően különböző fizikai sérülések is kialakulhatnak.

Meg kell tekinteni a lábboltozat magasságát is. Anatómiailag lábunk felépítése összetett, eltérés lehet a jobb és a bal lábunk méretei között is. Ezeket mindig figyelembe kell venni. A sícipőknek van úgynevezett flexindexe, keménysége. Puhább, lágyabb cipőt kell vásárolni egy kisebb testsúlyú és kezdő síelőnek. Magasabb flexindexü, keménységű cipőt kell választani gyakorlottabb síelőnek. Itt szintén figyelembe kell venni a testsúlyt is. Hölgyekre különös figyelemmel gondoltak a tervezők az utóbbi időben, kényelmes, puha belső kiképzésű cipőket kínálnak.Mindenki számára javasolt a több csatos cipő ,mert jobban rá lehet állítani a lábunkra és korrektebb ,holtjátékmentes kapcsolatot lehet vele biztosítani a láb és a cipő között. Nagyon fontos a vásárlásnál a fentebb leírtak figyelembe vétele, mert a kellemes sí kirándulásunkat megkeserítheti egy helytelenül megválasztott cipőtípus. 

Látható, hogy milyen összetett az eligazodás a megfelelő cipő kiválasztásánál. A legegyszerűbb megoldás szaküzletben, hozzáértő szakember tanácsait figyelembe véve kell megvásárolni a sícipőnket.

Mikor cseréljünk sícipőt?

Erre időben receptet adni nem lehet, mert függ a felhasználástól, azaz mennyit használjuk a sícipőt, részben függ a síelési stílustól, testsúlytól is. Pl.: egy jó síelő 90-100kg körüli síző cipője magasabb igénybevételnek van kitéve, mint egy 50-60 kg testsúlyú, kevesebbet síelőé. A cipő külső mechanikai mérete adott, miután az egy merev ház, a belső betét, amit síelések után illik kiszárítani az új korában 1-1,5 cm vastag puhább anyagból készült betét, ami a használat során felpuhul, megtörik és változik a mérete. Azaz „nagyobb" lesz, amit a csatokkal már nem állítható be úgy a sícipő, hogy ne legyen a lábunknak holtjátéka, „ lötyögése" a sícipőben. Ha eljutottunk arra szintre, hogy nem fogja korrektül a cipő a lábunkat, akkor kell cserében gondolkodnunk.

<< vissza
Képgaléria
  Elérhetőségünk

8800, Nagykanizsa, Király u. 6.
Bolt telefon: (93) 325-563
Mobil: (20) 931-42-03

E-mail: szanyig@nagykanizsa.hu

Nyitvatartás:
H-P: 9-12 és 13:30 -18
Szo: 9-12
Vas: 9-12 (Dec-Jan)


   
  szanyig@nagykanizsa.hu; Tel.: +36-(93)/325-563 ; +36-(20)/931-42-03