Kezdőlap
Kölcsönzés
Szerviz
Események
Akciók
Képgaléria
Hírek
Síutak
Praktikus
Kapcsolat
Jó tanácsok
Síszaküzlet
 

  üzletünk    
 
           
   
Síelés és sí tanulás 50 felett!

Síelés és sí tanulás 50 felett!

Szeretném megszólítani  társaimat ,akik a sí sporttal szimpatizálnak. Pár szót először magamról. Szányi Gábornak hívnak,sikerült az életemet úgy alakítani,hogy azt csinálom,amit szeretek.A 70. évemet taposom. 30 éve síelek ,és 20 éve oktatatom szeretett sportágam.

Több ezer tanítványon túl azokat szólítanám meg ,most akik már korosodnak és lemondtak a síelésről,különböző okok miatt. Itt mindjárt több ok van. Egy hosszabb kihagyás , egy rosszul sikeredett síelés, egy sérülés, egy rossz emlék,egy félelem, ami egy természetes emberi érzés, baráti körben terjedő rémtörténetek, a hidegtől való tartózkodás, anyagi okok, hogy csak párat említsek. Rögtön tisztázzuk le, csak szakképzett oktatóval szabad elkezdeni egy alapos beszélgetéssel a síelést , feltárva az összes aggodalmat. A síoktató arra van kiképezve,hogy a leghatékonyabban segítse át a tanítványait a kezdeti  nehézségeken.

Jó szemmel és türelemmel, szakértelemmel ,tapasztalattal úgy adagolja a feladatokat,hogy lassan megjön az önbizalom,és ezzel párhuzamosan az aggódó gondolatok eltűnnek. Az oktató feladata,kötelessége, hogy vegye figyelembe az életkorból adódó sajátosságokat. 50 után már számolni kell a kopni kezdő reflexekkel,elsősorban a hölgyeknél, gyorsabban előforduló csontritkulással,a kötöttebb ízületekkel, egyedileg előforduló problémákkal ,amit mindig át kell beszélgetni,pl. valamilyen műtét,stb.

Mindent át kell beszélgetni a tanulás érdekében,mert ez a záloga a sikernek. Minden fejben dől el,minden elhatározás kérdése. Kell hozzá akarat ,kitartás és bizalom az oktatóban. Visszatérek a fentebb említett okokra. Hosszabb kihagyás ,aminek számos oka lehet,ami miatt valaki nem mer újra nekiállni ,síelni. Tudni kell, a felszerelés forradalmian megújult .A régi dióverőnek becézett hosszú léceket felváltotta a karving léc,majd azt tovább fejlesztve a rocker léc. Ezekről elég annyit tudni, minden a síelőért történt. Könnyebb  síelni,tanulni ezekkel a jóval rövidebb lécekkel mint a korábbiakkal. Aki pl.10 éve síelt  utoljára,nagyon gyorsan rászoktatható az újabb rövidebb, fordulékonyabb  sílécre. Volt olyan akinek elment a kedve egy kellemetlen élmény miatt.

Sok síelőt rávisznek a „haverok"egy olyan pályára ami meghaladja a tudás szintjét a síelőnek. Ebből következik a félelem, görcs kialakulása,amit szegény síelő még be se mer sokszor vallani. Eredmény?Kell ez nekem,és többet soha többet....Jobb esetben csak a lélek sérül,sajnos előfordul a testi sérülés , amitől elmegy a kedve a síelőnek és jön a kihagyás. Főleg hölgyeknél félsz a hidegtől. A mai internetes világban lehet tájékozódni előre a várható időjárási viszonyokról és annak megfelelően kell öltözködni rétegesen.A mai világban természetesen gondolni kell az anyagi terhekre. Szerencsére sok jól felszerelt kölcsönző van. Pár napra nem érdemes beruházni,mert a kölcsönzés jóval olcsóbb és a legújabb felszereléssel lehet nekiállni a síelésnek.

Beszélnünk kell a sérülésekről is. Szinte valamennyi emberi mulasztásra vezethető vissza.pl. helytelenül megválasztott  sebesség,  ami a tudásszintünket meghaladja. Helytelenül  megválasztott ,ismeretlen meredekségi sípálya.Ma már sisak nélkül nem ajánlott síelni,mert komoly következményekkel járó sérüléstől óv meg bennünket. Helytelenül beállított kioldási értékü síléc,amit 50 felett könnyebb oldásra kell beállítani. Ezt mindig a szakszervizre kell bízni. Ismerni kell a síelés írott és íratlan szabályait. A közútra sem lehet a Kresz ismeretei nélkül kimenni , közlekedni,úgy a sípályának is vannak szabályai.Google ,síkresz alatt megtalálható pl . a Magyar Síakadémia képekkel mellékelt FIS ,Nemzetközi Sí Szövetség szabályzatának 10 pontja, ami látványosan közérthetően  le van írva, vidám képekkel mellékelve. Ezeket az eddig leírt bölcsességeket a síoktatók tudják és alkalmazzák.Fontos a megfelelő fizikai felkészülés a síelésre.Legalább egy másfél hónapos ,otthon elvégezhető,napi negyed majd fél órás gimnasztika. Kinek mire van lehetősége. Mindig alapos bemelegítéssel kezdjük a síelést. A végére hagytam a miértet. Miért síeljünk? Elsősorban magunkért,az egészségünkért.

Mozgás  friss levegő,ezt adhatjuk magunknak amivel  ,kitolható a korosodás, konzerválható a fiatalság,példát mutatva a számítógép mellett gubbasztó ifjúságnak.

Pár szót a kezdőknek .Soha nem késő. Volt 70 éves hölgy tanítványom,szépen megtanult síelni. Volt 150 kilós „szumósom",szintén szépen síel a mai napig,saját élvezetére.Ennyit az akaratról,belső tartásról. Elhatározás kérdése, a többi az oktatóra tartozik. Szívesen segítek bárkinek tanácsaimmal. Weboldalamon minden elérhetőségem megtalálható.

www.szanyi-siszakuzlet.hu   

Remélem pár jó gondolatot sikerült ébresztenem a síeléssel kacérkodó 50-esekben.Mégegyszer leírom,szakember /leinformálható síoktató/segítségével semmi ok az aggodalomra,minden felmerülő aggályt eloszlatunk és bevezetjük régi,új síelni szándékozókat ebbe a gyönyörű sportágba ahol nincs korhatár.

Síbaráti üdvözlettel:Szányi Gábor Síoktató

 

 

<< vissza
Képgaléria
  Elérhetőségünk

8800, Nagykanizsa, Király u. 6.
Bolt telefon: (93) 325-563
Mobil: (20) 931-42-03

E-mail: szanyig@nagykanizsa.hu

Nyitvatartás:
H-P: 9-12 és 13:30 -18
Szo: 9-12
Vas: 9-12 (Dec-Jan)


   
  szanyig@nagykanizsa.hu; Tel.: +36-(93)/325-563 ; +36-(20)/931-42-03